Ribes kulturnat er en anderledes kulturnat!

 

Ribes Kulturnat er en historisk totaloplevelse med drama, musik, kunst, fortælling, gøgl, optrin m.m. i Ribes smukke middelalderlige bykerne.

 

Overalt i byen - på de brostensbelagte gader og stræder, torve og pladser, i den statelige domkirke og den mere ydmyge Sct. Catharinæ Kirke, på byens museer, biblioteket, biografen, Det Gamle Rådhus, på caféer og restuaranter og mange flere steder - levendegøres historier og personer dels fra Ribes egen historie dels fra alle tiders sagn, myter og fortællinger og historie.

 

Byens gamle gadelamper og anden moderne belysning slukkes. Nattens lys er i stedet levende og stammer fra fakler og bål, så deltagerne kan få den intense stemning helt ind under huden. I tusmørket vil man opleve, hvordan hvert eneste gadehjørne og hver eneste snoning i de skæve stræder, byder på nye blafrende synsindtryk og oplevelser for hele familien.

 

Natten er en forunderlig blanding af stille gys og befriende latter, af udfordringer og leg - og gode oplevelser, der kan give hele familien noget at tale om i lang tid

 

Forhistorie

 

Ribes første kulturnat foregik i 1996.

 

Mange andre danske byer havde allerede haft kulturnat i flere år, og i Ribe fandt man nu tiden inde til at præsentere en anderledes kulturnat. En kulturnat der skulle udnytte byens fantastiske kulisse og have andet og mere end natten som fællesnævner.

 

Først gang var der ikke noget egentligt tema, udover at Ribes historiske bymidte skulle udnyttes til en intens oplevelse med middelalderlige optrin i den dunkle bys gader.

 

Allerede året efter var det første tema dog klar og kulturnatten i 1997 bød på hekse, ridderkampe, kongemord og meget mere i "En uhyggelig nat i faklernes skær".

 

I 1998 var uhyggen skiftet ud med det eventyrlige. "En eventyrlig nat i Ribe" levendegjorde de eventyrligste beretninger og personer fra sagn, myter, eventyr og oplevelser fra alle tider.

 

1999 varslede Ribes Kulturnat indgangen til et nyt årtusinde med "En rejse itiden", hvor Ribe blev levendegjort fra vikingetidens togter, over den mystiske middelalder til de endnu ikke oprundne fremtidsperspektiver.

 

Efter fire succes'er på stribe bød 2000 på en pause, så der kunne samles kræfter og ny inspiration. Resultatet blev ikke et 1001 Nats Eventyr, men en 2001-oplevelse om "Tro og Overtro", og som en slags fortsættelse fulgte "Den gode historie" i 2002.

 

År 2003 var der igen pause i rækken af kulturnætter.

 

Himmel og helvede mødtes på kulturnatten 2004!  Tusindvis af mennesker var igen i byens mørklagte gader da engle og djævle myldrede frem. Starten, hvor djævlene blev drevet ud af Domkirken med bål og brand (lys og røg )og en hærskare af engle, slog strengene an til dette års tema: Himmel og Helvede. Igen havde mange foreninger, institutioner og grupper valgt at medvirke, så hele byen for en eneste aften var omskabt til et stort oplevelsesorgie: lige fra smededjævle til englebørn, en cabaret, Himmelske toner, Vampyrer som blev uskadeligt gjort af en englehær, Dr. Jekyll og Mr. Hyde, ”Den gode gamle grusomme” værtshuset, krystalfortolkning, djævelske opgaver for børn, labyrint der førte til himmel eller helvede, englekoncert i Klosteret og overalt børn med lommelygter som jagtede fandens gode oplevelser eller godnathistorier for englebørn. Det var trætte engle, djævle, vampyrer og andet rakkerpak som afsluttede kulturnatten med en ekstra forestilling på Quedens eller sammen med andre deltagere i kulturnatten i den stemningsfulde koncert i Domkirken mens mange tænker: Det er da godt der er et helt år til vi igen skal have en KULTURNAT! for det skal vi!

 

2005

 

Aldrig har Dronning Dagmar været smukkere end da hun på en spejlblank Ribe å kom sejlende i tusmørket mens tusinder fulgte hende. Med middelalder musik i spidsen og beskyttet af soldater fra Åbenrå middelalder lag, Vægteren og gæve vikinger red hun gennem den tætte folkemængden til Ribe Domkirke, hvor spillet: ”Morgengaven” ventede de mange hundrede, der havde valgt at starte Ribes Kulturnat med musikforestillingen om Dronning Dagmar. Rundt om i byen var der aktiviteter lige fra voksen fortællinger på Ribes Katedralskole om skolens berømte til ”toget gennem tiden” i Ribehallen. Torvet ved Dagmar sydede af liv med middelalder godtfolk, troubadourer, dansende sigøjnere og soldaterkampelege. Byens berømte kom frem – H.C. Andersen var her ikke – men det var de andre ….. i hobetal! Café Hjørnet serverede heksebryg og møde med Maren Splid, og hendes rettergang kunne følges på det gamle rådhus, mens politikere havde afdansningsbal  og  kunne hudflettes på det nye. Vin og Ølgod med høj stemning i Café Quedens, kabaret om Ny – Esbjerg kommune på 1. sal og indblik i øl brygningens svære kunst i museet, var voksenglæder, mens Museet Ribes Vikinger så kunne give børnene oplevelser fra Middelalderens Ribe.

 

Musikalsk var kulturnatten helt i top lige fra viser af Ambrosius stub på Tårnborg, Dronning Dagmar visen på Ribe Kunstmuseum, storflodsblues i gågade, klassisk guitar koncert på Ribe Jernstøberi til moderne jazz spillet af en af byens berømte sønner på Ribe Folkebibliotek. Traditionen tro sluttede også denne kulturnat med en fælles koncert i Ribe Domkirke, en opera koncert hvor byens ”nye kendte” gav de mange tilhørere en flot afslutning på den kulturnat, der også vil blive husket for det helt fantastisk smukke vejr

 

Se billeder fra Kulturnat 2005 i galleriet

 

2006: 10 timer i Renæssancen

 

En god kulturnat kan ikke vare for længe! Allerede kl. 13 startede Kulturnatten 2006 på Ribes renæssancestrøg. Manddomsprøver og renæssance lege, Shakespeare og gøgl, markedshandel med mad og drikkelse, byskrivere og gamle håndværkere, sigøjnere og munke, der solgte afladsbreve, danseopvisning og foredrag. Der var aktiviteter for hele familien fra starten.

Aldrig har Kulturnatten i Ribe haft så mange aktiviteter at byde på: optog med gigantdukker, messingblæseorkester, pauker, soldater, adelsfolk, godtfolk og rosset med fakler, heksehyl og fløjter. Blanding af de berømte skikkelser fra tiden til ny komponeret renæssancemusik, gade kampe med renæssance soldater, dramatiske lydkulisser om kranset af rollespil, letlevende piger, offentlig håndsafhugning, gåder og komposition om branden i Ribe i 1580. Tycho Brahes Uraniumborg med handel, modeshow og Shakespeare teater. Anders Sørensens Vedels vise versehus som konkurrent til renæssancegudstjeneste og kabaret anno 2006, mens tidens labyrint kunne bringe Stormflod, hekseafbrænding, heksebryg og heksehistorier til de mange børn, der var tilskuere til Kulturnatten. Renæssancefrisurer imponerede mens du lyttede til klassisk koncert og den gamle bogtrykker gik i Gutenbergs fodspor mens bogstavjagten gik ind. Afsluttende med en stemningsfuld koncert i Domkirken.

 

10 timer i Renæssancen blev til en usædvanlig kulturnat, med usædvanlig mange aktiviteter over usædvanlig lang til og med usædvanlig mange medvirkende og usædvanlig mange flere tilskuere end nogensinde.

 

2007: Byens hemmeligheder

 

En hemmelighed forbliver en hemmelighed indtil den åbenbares og det skete på Ribes Kulturnat 2007. Allerede fra eftermiddagen åbenbaredes hemmeligheder i Liljebjerget hvor chatollet, skattejagt, lege blev børnefamiliernes start på kulturnatten. Taarnborg åbenbarede hemmelige rum og hemmelig viden med foredrag og besøg på kirkegården. Navernes verden blev fortalt og vist.  Fra Domkirken lød lurblæserne og natmændene kom gennem passagen med optræden for alle sanserne. Ud myldrede de mange udklædte fra aktivitetsstederne og et optog med fakler, folklore og musik gik gennem den mørklagte by for at markere at Kulturnattens mange andre hemmeligheder nu skulle åbenbares. Warwik soldater i ildkamp og dans, sigøjner musik og udøvelse af trolddom gav liv til middelalderen på Torvet, mens ”de små hemmeligheders nat” udspillede sig ved Domkirken. Et hemmeligt møde i 1757 blev et spektakulært spil med den skønneste musik i Domkirken. Byen berømte søn Jakob A.Riis var omdrejningspunktet for afsløringerne i Liljebjerget, hos Fozzi og på Taarnborg  i sang, lys og billeder–  vi lyttede i gaderne og lod fortiden fortælle. På det Gamle Rådhus dykkede vi ned i de 5 mørke år under 2. Verdenskrig i ”Rådhuscafeen”. Et persongalleri fra de illegale blade afslørede sig og hinanden mens musikken spilede og sangerinden sang: ”De binder os på hånd og mund”. ”Stauning eller Kaos” -   Var det på Quedens gård, med modstands café og alle tiders hemmeligheder – fra Valdemar til verdenskrigen, en oplevelse for hele familien. På de udviklingshæmmedes cafe´Hjørnet var der opstillingsmøde med de ”skjulte talenter”, og med faren for at miste retten til selvbestemmelse og blive puttet tilbage i ”cellen”, som i gamle dage. Turde du møde ”Ribes Underverden” eller ”Ribes underbevidsthed” om det var i Ribehallen eller om det var en gåtur med Ripen Rollespillerne ja, så krævede det faktisk mere end mod! Da kunne det være en lise at finde skatte og hemmeligheder i Kunstmuseets kælder mens musikken og blide stemmer satte nerverne i ro. Musikken fandt du på biblioteket hvor der hver halve time blev fortalt nye historier.  Hvem har nogensinde troet at der var en hemmelig jazzklub gemt i Varmeværket? Vi vidste godt at når man graver i Ribe åbenbares hemmeligheder, men at vikingeskibet som var en hemmelighed også selv kan åbenbare hemmeligheder, fandt man ud af på Vikingemuseet, som også var rammen om en smuk gospelkoncert. Hvad skete der i Klostergården? Vi fik et smukt genhør med Sortebrødremunkene, som sang aftenssange og senere kunne du høre dem synge fra de mørke gårde i byen. Oveni alle afsløringer var byens hemmelige rum åbnet; lige fra Ribelund museum, museet i Ribe Jernindustri, Kunstmuseets have pavillon, hemmelige rum i Borgertårnet til beskyttelsesrummet på Brorsonsvej.  Klokken halv elleve tændtes lyset på Domkirken og kort efter var Domkirken fyldt og koncerten med nye salmer og åndelige sange blev fremført så ikke et hjerte og sind var uberørt.

 

Hvordan kunne alt dette afsløres hvis ikke vi alle vegne havde Ribe Politikorps til at passe på at ingen hemmeligheder kom på afveje?

 

Kulturnat 2008 - STEMMER I NATTEN

 

”Sangens År” gav inspiration til temaet for den 11. kulturnat i Ribe.

 

Alle slags stemmer løftede sig ud af  mørket og fik hele den gamle by til at vibrere.

 

Kulturnat 2009 - MENS VI VENTER

Selv om alle forberedte sig til den store 1300 års fejring af Ribe i 2010, skulle der naturligvis være Kulturnat.

 

Og mens vi ventede kunne man se stort optog, gå i den store labyrint på Giørtz Plads, se teater i Domkirken, høre Eivør synge på Quedens Gaard og meget mere.

 

 

Kulturnat 2010 - Alle tiders Ribe

 

Jubilæumsårets kulturnat var en stor succes, ikke mindst var vi utrolig heldige med vejret. Den meget smukke oktoberaften fik endnu flere gæster på gaden end man havde turdet håbe på. Og de blev ikke skuffede. Styregruppens intentioner om, at der skulle være masser af oplevelser i gaderne blev til fulde opfyldt.

 

Kulturnat 2011 - Liv i porte, gårde og slipper

 

Efter det traditionsrige optog strømmede folk ud for bl.a at få svar på hvem der stod i porten i 1581 og snakkede om den frygtelige brand sidste år, hvem det var der fik natpottens indhold i hovedet i Smalleslippe, og hvem der mødes i hemmelighed i Porsborgs gård?

 

Kulturnatten 2012  SKELETTERNE UD AF SKABET

Ved udgravningerne omkring Domkirken væltede skeletterne frem fra de tidligt kristne begravelser. Kulturnatten bød på mange slags skeletter i den mørklagte by.

 

2013 FRA ODIN TIL ANSGAR

På den nye domkirkeplads åbnedes kulturnatten med et verbalt slagsmål mellem odin-tilhængerne og de kristne med råb og sang. Temaet blev udnyttet flot overalt i byen bl.a. som teaterforestilling på Quedens Gaard.

 

Kulturnatten 2014 hed PØBEL - PSALMER - PARYKKER!

 

En overskrift med modsætninger og stavefejl?

 

Nej, det er jo netop charmen ved 1700tallets kulturelle liv i Ribe. Folk med høj og lav status, rig og fattig bor dør om dør i denne lille by og inspirerer og provokerer hinanden. Det er vel betydningen af ordet kultur og det skulle gerne være overskriften på en spændende kulturnat.

 

Børnene kunne komme med til maskeleg i seminarieHuset om eftermiddagen og gå så ud i kulturnatten med start på Domkirkepladsen, da mørket sænkede sig. Mere end 40 arrangementer inklusive afslutningskoncerten i Domkirken.

 

 

 

Vi ses til Kulturnatten d. 17. oktober 2021!