Et uddrag fra JV-artiklen, der beskriver Ribes Kulturnats begyndelse - "Døddrukken frivillig døde 12 gange af pest":
Min mand og jeg var til Kulturnat i København i 1995. Det var så fantastisk, at det ville vi også lave i Ribe. Jeg spurgte så vores daværende turistchef, Bente Sønderby, om hun ville være med til det. Vi skulle mørklægge byen, og så skulle alle kulturstederne bruges.
Jeg husker, at vi ikke anede, hvad det var for en størrelse, vi havde gang i. Det væltede simpelthen ind med folk. Kirken var proppet til det ulovlige.
Lise Frederiksen
2004 - Himmel og helvede
2004-kulturnatten husker jeg som den "allerstørste" både i aktiviteternes omfang og gennemarbejdede udførsel. Det er tydeligt at vi både havde bedre økonomi og et sekretariat til rådighed.
Natten startede kl.19. Domkirken faldt i slag og det VÆLTEDE ud ad døren med både engle og djævle som efterhånden samlede sig og blev til et optog. Dat var i sandhed et imponerende syn. Englene med kæmpestore vinger bestående af kosteskafter under et lagen, og djævlene i vældig opfindsomme udklædninger.
På Quedens var nogle af os selvfølgelig "Dirty Angels" med små sorte vinger.
Det er faktisk påfaldende, hvordan ALLE kulturnat-temaer passer med, at mænd skal slå reb i gården, og kvinder skal iføres kropsnært tøj!!!
Dette år havde rebslagerne iført sig hvide engledragter, og Lars Buhrkall havde skaffet noget fluorescerende lys, så de blev selvlysende. Med det resultat at han selv og Jakob Andersen, som havde stået i det lys hele aftenen, måtte til lægen næste dag og få øjendråber til deres "svejseøjne"
Jette Dupont
2005 - H.C. Andersen var her ikke
Mens hele Danmark stod i H.C. Andersens tegn, måtte vi jo i Ribe konstatere, at lige netop her havde han aldrig været. Men som man kan se på byens mange mindetavler, har der været så mange andre. Så de var udgangspunktet for årets tema.
På Quedens Gaard hædrede vi en af byens store sønner, Emil Hansen og genskabte hans laboratorium. Terje Wiberg og Elmer Fabech befolkede laboratoriet i kælderstuen fra gulv til loft og lavede diverse forsøg.
Der var fyldt godt op alle steder. Som Lise husker det, var de fire dage om at stille det op og et halvt år om at rydde det op igen.
Tine & Lise
2007 - Byens hemmeligheder
I 2007 i forbindelse med en renovering i et hus i Fiskergade fandt man et rum, som ganske givet havde været skjulested for en modstandsmand under besættelsen. Det gav ideer til et rollespil på det gamle Rådhus med skuespillere fra teatret Drakomir en musiker og en sangerinde. Det Gamle Rådhus blev omdannet til et hyggeligt værtshus med musik og sange fra 30érne og besættelsestiden og et stort billede af Stauning. Den lumre udskænker, forsøgte at drive sin sortbørshandel med rationeringskort til de uvidende kulturnatsgæster, samtidig med at rænkespil, hemmelige kontakter og drama udspillede sig med og omkring dem, som besøgte værtshuset ” Det gamle rådhus”. En forrygende aften for alle spilledeltagerne, måske forvirrende for kulturnatsgæsterne! Fordi” det er med rollespil, ligesom med sex, det er sjovere at deltage end at se på”.
Helle Hauger, Skuespiller & Instruktør, Drakomir
Helle Hauger
2009 - Mens vi venter
Temaet var "Mens vi venter" (på 1300 års fejringen 2010)
Foran Ribe Bibliotek på Giørtz Plads skabte vi en lyslabyrint bestående af 700 gravlys.
Vi havde inden kulturnatten kontaktet direktøren for oplevelsesparken Labyrinthia ved Silkeborg. Han kom og fortalte om historikken og myterne bag labyrinter og planlagde opbygningen af en såkaldt trojalabyrint.
En sådan labyrint går man ind i og ud af samme vej. Den har altid været opfattet som et healende element. Man renses for problemer på vej ind og afklares på vej ud. (hvis man altså ikke snyder og springer over)
Frivillige hjalp med at opsætte og tænde de 700 lys og i øvrigt holde dem tændt aftenen igennem trods regn og blæst. Folk vandrede roligt ind og ud hele kulturnatten. - stemningen var magisk.
Da kulturnatten sluttede omkring kl.23, var der ingen mennesker tilbage på Giørtz Plads - undtagen et ungt par som stod alene midt i labyrinten og kyssede hinanden.
Troja Labyrinten havde endnu en gang vist sin magi!
Peter Brun
2012 - Skeletterne ud af skabet
I 2012 var kulturnattens tema Skeletterne ud af skabet, og selv om jeg var en del af kulturnatskomiteen og derfor mest skulle ”svæve over vandene” på kulturnatten, var temaet så fristende, at jeg var nødt til at deltage med et programpunkt også.
Jeg havde på det tidspunkt et hold teaterelever på Katedralskolen, som jeg havde det rigtigt sjovt med, og de var friske på at være med til kulturnatten. Vi fik bygget et stort skab i en krog i gågaden, og udklædte som skeletter væltede vi så ud af skabet ca. hvert 5. minut hele aftenen. Jeg ved ikke, om der var ret mange kulturnatsgæster der fangede pointen, men vi havde det fantastisk sjovt ”med at komme ud af skabet”.
Og så var der lige Lars, som spurgte, om han godt måtte klæde sig ud som noget andet end skelet, for så havde han en idé, og mere ville han ikke sige. Så måtte vi komme ned på Kunstmuseet og se, hvad det var han havde fundet på. Og da alle vi, skeletter, troppede op på Kunstmuseet for at se Lars, havde han klædt sig ud som fisker, med hageskæg og uldsweater, sydvest og pibe og stod og mimede et af Museets værker.
Katrine Lund Jørgensen
2016 - Indenfor/udenfor
Jeg deltog som fængselsfange og var ligesom flere andre iført stribede fængselsdragter.
Truels optrådte sammen med andre som fanger ude i porten bag nogle opstillede tremmer.
Jeg sad inde i ”Herberget” sammen med Lars Hansen og samlede klemmer. Mange familier kom forbi, og en del børn var meget interesserede i, hvordan vi samlede klemmerne, og ville gerne prøve det selv. De ville også gerne vide hvorfor vi var i fængsel. Vi måtte så fortælle nogle røverhistorier om, at vi syntes at det var meget uretfærdigt, at vi sad der, da vi ”næsten” ikke havde lavet noget vi ikke måtte!
Peter Slot
Tidligere straffefange
2019 - Ild, vand, jord & luft
Temaet for kulturnatten var i sig selv spændende og vi fandt frem til i udvalget at skabe 4 porte som hver især illustrerede disse. De blev placeret ved 4 udvalgte steder i Ribe bymidte, og i forbindelse med disse var der 4 aktivitetstelte, der hver især havde forsøg og show med elementerne.
Gadegruppen fra Quedens gård, elever fra Vittenbergskolen og andre frivillige knoklede for at få Kulturnatten op at stå og gøre det muligt at forstå de 4 elementer. Udover dette var der en del andre arrangementer med samme overskrift. Resultatet var vellykket, selvom vejrguderne var en udfordring i form af regn. Domkirkens afslutningskoncert ”Byens lys” med organist Jakob Lorentzen rundede kulturnatten af på fornemste vis.
Harriet Andreassen
2020 - Coronaen rammer Kulturnatten
I 2020 måtte vi i komiteen tage beslutningen om at aflyse årets kulturnat. Det var en meget trist men nødvendig beslutning. Som et plaster på såret arrangerede vi i stedet i november måned en koncert vi kaldte ”Lys i mørket” i Domkirken. En koncert, som vi både kunne og skulle styre inden for Covid-19 reglerne. Dvs. der kun måtte sidde halvt så mange tilskuere på bænkene, og der var en meters afstand imellem sangerne i de to kor som deltog, hhv. Ribe Kammerkor og Pigekoret Eve fra Egaa Gymnasium. Det blev en utrolig stemningsfuld oplevelse, hvor de to kutteklædte konferencierer Peter Brun og Peter Lindgaard ledte publikum igennem et varieret program lige fra korsang med danske og islandske viser til jazz musik med trioen Jefsen/Dayyani/Schack og orgelmusik ved Kantor Morten Bunk. En koncert vi alle trængte til efter nedlukningen.
Anne Reinholdt
2022 - Hjernen - Vid og Sans
Kulturnatten i Ribe 2022, havde overskriften ” Vid og sans". De fleste lavede happenings og workshops med udgangspunkt i hjernen, og dens finurlige egenskaber.
Jeg selv havde i samarbejde med Lis Gjørup lavet en hjerne i hønsenet, som vi havde sat op i Skt. Catharinæ Kirke. Her stod den i midtergangen og lyste op i skæret fra 1000 lysdioder, som var vævet ind i hjernes krummelurer. Lige så strakte der sig en lang kæde med lys ned af kirkens mellemgang, som også var oplyst af stearinlys på bænkene. Alt i alt var det et smukt syn. Lis og jeg arbejdede en hel dag på at folde hjernen, og havde en fest med det. Vi havde placeret hjernen foran kirkens mands- og drengekor, som gav koncert. Det trak mange tilskuere til kirken.
Folk kunne binde kulørt garn i netværket på den skulpturelle hjerne, og på den måde være med til at skabe "hjerneforbindelser". Dette fungerede godt, bortset fra de perioder, hvor der var koncert, da folk sad bænket på stolene, uden at komme rundt i kirken.
Både Lis og jeg havde lavet vores egen individuelle udstilling med "Hjernen" som tema. Disse værker blev præsenteret i kirkens midter- og sidegange.
Også Sanne ......? var til stede i kirken med sine farvepasteller af dyr. Her havde hun værksted, hvor interesserede kunne farve med pasteller.
Overalt i byen foregik der spændende ting og sager. På Katedralskolen udspillede der sig flere værksteder og happenings, bl.a. et escaperoom, med uhyggelige overraskelser i krogene. . Ligeså var der god aktivitet med keramik og værksted, hvor man kunne "male fantasifulde hjerner".
Byen summede af liv og aktivitet, og god international mad blev serveret på torvet ved domkirken.
Anita Cleyton
2023 - Guld eller Grønne Skove
I 2023 var De Grønne Pigespejdere på plads i Toldbodens gård til Kulturnatten. Ikke første gang vi deltog. Vi havde taget bålsteder, pandekagedej og langskaftede pander med. Denne gang forsøgte vi os også med noget mere rigtig mad til forældrene. Vi havde dog ikke tænkt over, at det måske burde have været vegansk i forhold til årets tema med klima som omdrejningspunkt.
I gården var også ”Vild i Ribe”, som samler frø fra blomster og andet i og omkring Ribe by. De fortalte glade og hjerteligt om deres projekt, der skal hjælpe insekterne og samtidig forskønne vores allerede dejlige by.
Den tredje aktør i gården fortalte og udstillede om permakultur. En måde at dyrke jorden på uden at skade og uden at overbruge. De dyrker skovhaver og madskove, flerårige planter som kan høstes og samles frø af. De fortalte om deres virke i skole regi og om kurser de afholder for at sætte fokus på vedligehold af vores jord. De fortalte også om, hvordan man kan lave naturlig gødning af brændenælder, der er gæret i vand.
Der var gang i den i gården fra kl. 16 ca., og mange mennesker kom forbi for at bage pandekager og høre om blomster og nye måder at dyrke jorden – også i køkkenhaven.
Det var en kold og blæsende aften, men inde i gården havde vi læ og hygge.