Det sker 13. oktober 2024

Eftermiddagstalk – Pitch, Debat & Livestream

Termansens, Sønderportsgade 17
Kl.15.30-17.00

Ribes Kulturnat tager debatten op om Velfærd & Frivillighed.

Termansens hyggelige lokaler vil søndag eftermiddag kl.15.30 danne ramme for en lokal Eftermiddagsstalk, og vi er utrolig stolte af at kunne præsentere et super stærkt debatpanel bestående af:

  1. May-Britt Andrea Andersen, Politiker
  2. Simon Wulff Hansen, Ribe Boldklub
  3. Helle Højland, DRAKOMIR
  4. Benedicte Holm, Dansk Flygningehjælp &
  5. Steen De Place, Tirsdagsvandrerne

Disse 5 lokale mennesker med hver deres baggrund modtager 5 spørgsmål, som de har i alt 5 minutter til at pitche på – 1 minut til hvert spørgsmål. De har forberedt sig hjemmefra.
Hasse Jørgensen står bag de 5 spørgsmål og vil være debattens moderator, imens Peter Holm Lindgaard byder velkommen og varmer publikum op til at tage del i debatten og gøre den lokal og nærværende.

Termansens lokaler har plads til et begrænset antal publikum (50 personer), men du kan sikre dig en gratis billet/plads her:

https://www.place2book.com/da/sw2/sales/9x514d1qid

ELLER FØRST TIL MØLLE!

Tøv dog ikke, hvis du ikke når at få en plads. Hele seancen bliver Live streamet, og det er derfor muligt at følge med hjemme fra stuerne eller efterfølgende finde optagelsen på Ribe Kulturnats hjemmeside.

Streetfood

Torvet
Kl.16.00-21.00 

Street Food teltet på Domkirkepladsen har åbent kl 16-21.
Her serveres håndholdt mad, fra Kogehuset, Backhaus, Folkets Have samt Arabisk gruppe.

Folkets Have:

Mad af danske råvarer I sæson og uden emballage.
Gryderet med danske Ingrid ærter, squash, gulerødder og tomat med gode varme krydderier. Dansk quinoa og havreris. Retten toppes med mikrogrønt, flerårigkål, æblechutney og ristede græskar kerner og grønne linser.
Derudover serveres danske æbler og pærer. 

Kogehuset:

  • Tapas m. laks og hønsesalat
  • Grill chorizo m. brød og dyppelse
  • Flæskestegburger m. coleslaw, rødkål og agurkesalat
  • Fadøl og sodavand


Arabisk gruppe:

  • Falafel sandwich,
  • Kebab
  • Salat
  • Honning
  • Cola og kaffe.


Backhaus:

Vesterhavstapas:

  • Roulade af tørsaltet røget laks og dildflødeost
  • Fanøskinke og svendbo ost med oliven
  • Bakskuldsnegl med æblechutney
  • 3 stk. Lune samosas med oksekød og ost Serveres med mild chili-dip
  • Sandwichbolle med tørsaltet koldrøget laks
  • Hvidløgs-rygeost, sennepssyltet agurk, peberfrugt, salat og dild
  • Gl. dags æblekage med flødeskum INCL. 1 KOP kaffe
  • Æblemazarin med æblekompot i sprød pose incl. 1 kop kaffe


Værd at gå efter. 

Det Humanitære Hjørne

Seminariehuset, Fællessalen
Kl.16.00-21.00 (Børns Voksenvenner)
Kl.18.00-21.00

Her kan du møde og få en snak med Børns Voksenvenner, Dansk Flygtningehjælps frivilliggruppe i Ribe, Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik, Høstmarkedets aktive, Ribe Pensionistforening, Røde Kors’ lokalafdeling og genbrugsbutik samt Ældresagen.

Alle er frivillige og aktive i foreninger, der hjælper borgere med behov for kontakt, fællesskab, hjælp. Det være sig at mødes, at tage på ture, skaffe tøj på kroppen, og her hjælper genbrugsbutikkerne også. Hjælp til nytilkomne borgere, der ikke kender det danske samfund, hjælp og støtte til ældre.

Mød de frivillige og få informationer om aktiviteterne, f.eks. Røde Kors’ mange tjenester. Der er kaffe, te, æblekage med mere på programmet, betaling går til støtte til Børns Voksenvenner.

Gamle Danske Dyrefabler

Seminariehuset
Kl.15.00-15.30
Kl.16.30-17.00

Målrettet børn i alderen 4-10 år og deres forældre.

Dyrefabler er korte historier om dyr, der i virkeligheden udstiller menneskelige tåbeligheder. I billedrige fortællinger beskriver de grådighed, klogskab, dilemmaer og drillerier.

Fortællekoncerten “Gamle Danske Dyrefabler” præsenterer børn for et møde med den danske fortælletradition tilsat live-musik og lydeffekter. Bolette fortæller de over hundrede år gamle historier med stor indlevelse, humor og nærvær, mens Jakobs saxofon giver arrangementet stemning og gør det til en enestående musikalsk oplevelse.

Personerne bag “Gamle Danske Dyrefabler”
Jakob Elvstrøm er konservatorie-uddannet rytmisk saxofonist og har komponeret og arrangeret nordisk inspireret musik til dyrefablerne.
Bolette B. J. Elvstrøm er fortæller, forfatter og underviser. Uddannet inden for skuespil og teaterinstruktion.

Se video på hjemmesiden www.gamledanskedyrefabler.dk

Happy Jazz

Seminariehuset – med udgangspunkt i Fællessalen
Kl.19.15-19.35
Kl.20.45-21.05

Big Band Ribe er en stolt frivillig forening, hvor bandmedlemmerne hver torsdag aften mødes for at skabe musik og være sammen. Det har vi gjort siden 1989, da bandet startede som et ottemand stort aftenskolehold. Big Band Ribe består af 19 jazzelskende medlemmer, fordelt på trompeter, tromboner, saxofoner, rytmegruppe med trommer, bas, guitar og klaver samt deres helt egen crooner: Terkel Michelsen, direkte fra Gørding. 

På kulturnatten kan du møde bandmedlemmer rundt omkring på Seminariehuset, når de inviterer til happyjazz og godt humør – du skal bare gå efter lyden.

Black Poetry

Biblioteket, Seminariehuset
Kl.17.00-21.30

Drømmer du om at strege i bibliotekets bøger og lege med ord og farver? Drømmer du om at må folde siderne i bibliotekets bøger og lave små kunstværker af dem?
Så kom og vær med til at lave blackout poesi og pop-up bøger på Ribe bibliotek!
Her har du mulighed for at være kreativ med ord, farver og billeder!

Alle er velkomne!

Sara Dall Foto

Biblioteket, Seminariehuset
Kl.17.00-21.30

Sara Mia Panduro Dall er tilflytter fra Randers, og siden hun flyttede hertil er kærligheden til fotografiet kun vokset. I sine fotografier søger hun at fange stemninger og elsker farverne i bybilledet og i den sydvestjyske natur.
Oplev Sara’s verden igennem hendes fotografier fra Ribes gader og landskab.

Udstillingen kan ses både inde på Biblioteket og på gangen udenfor Biblioteket.

Oversigtskort, Seminariehuset og Ribe Katedralskole_091020242

Ribe Katedralskole

Puggaardsgade 22
Kl.19.00-21.30

Ribe Katedralskole lægger igen i år lokaler til både musikalsk underholdning, aktiviteter og nyttig viden og det hele foregår i stueplan.

Se oversigtkortet nedenfor og læs om nogle af begivenhederne, der hovedsaligt er henvendt til unge og voksne.

Pløjemarkernes helte

Samarbejdet mellem detektorbrugere og museer

Katedralskolen
Lokale RNA, Se kort længere nede
Kl.19.0-21.30

Tusindvis af dygtige amatørarkæologer afsøger hvert år landmændenes marker i håb om at finde Danefæ, metalfund fra Danmarks oldtid og middelalder. Det foregår oftest i et godt samarbejde med det lokale museum.

Kom og mød to dygtige, lokale detektorbrugere, Jørn Anders Hansen og Birgitte Bondrup Lasbo, som sammen med Morten Søvsø fra Museum Vest vil fortælle om detektorhobbyen, og hvordan museerne arbejder med de mange fund, der kommer ind.  

Der vil også blive fortalt om et par skattefund fra vikingetid og middelalder.

Mød Ribe Vikingecenter

Håndværk, Historie & Fællesskab

Katedralskolen
Lokale RBI, Se kort længere nede
Kl.19.0-21.30

På Ribe VikingeCenter har vi plads til flere, der har lyst til at være frivillige, og derfor deltager vi i årets Kulturnat.  

Som frivillig hos os bliver du en del af et fantastisk fællesskab, hvor håndværk og historie er i centrum for vores sociale samvær. Med din opbakning som frivillig, kan vi fortsat udvikle Ribe VikingeCenter og gøre historien om vores vikingeby Ripa levende for små og store. 

Vores dygtige hold af frivillige Medbyggere opfører lige nu huse, palisade og portindgang på vores ringborg. Hver torsdag eftermiddag og aften mødes de med vores bygmester Jasper, som du kan møde til Kulturnatten.

Til Kulturnatten deltager også flere af vores dygtige tekstilfrivillige sammen med Anna, som er centerets tekstilansvarlige – kom forbi og se hvad vi laver – vi glæder os til at møde dig! 

Mød Antikvarisk Selskab

Er du vild med historie?

Katedralskolen
Lokale RBI, Se kort længere nede
Kl.19.0-21.30

Antikvarisk Selskab er en af Ribes ældste foreninger og er dannet så tidligt som i 1887. Selskabet er støtteforening for Ribe bys historiske museer.

Selskabet får hvert år besøg af 8 – 10 dygtige og fagligt højt kvalificerede foredragsholdere, som øser ud af deres viden, forskning og undersøgelser. I forårssæsonen 2025 kommer Danmarks førende runolog Lisbeth Imer og gør os klogere på bla. hovedskallen fra Ribe.

Ud over foredrag, er der også små udflugter, vandringer i Ribe by med dygtige fortællere og andet spændende.

Lyder det som noget for dig? Så kom forbi Antikvarisk Selskabs lille bod på Katedralskolen og hør mere om vores fantastiske forening. Du kan endda deltage i en quiz og måske være den heldige, der vinder et års medlemskab af Selskabet.

Kom glad forbi – vi står klar til at fortælle og quizze.

Kom & Dans

Katedralskolen, Salen
Kl.18.30-21.00

Kom og Dans Ribe er en forening af danseglade mennesker, der sætter stor pris på glæden ved at danse og det sociale fællesskab. Vi danser swing og rock’n’roll. Det er sjovt, livsbekræftende og rigtig god motion og kan danses alle steder til al musik der swinger. Foreningen blev startet i sommeren 2010 af nogle lokale ildsjæle, der syntes at folk i det gamle grænseområde også skulle have mulighed for at stifte bekendtskab med Kom og Dans Swing og Rock’n’Roll, der har sin oprindelse i Norge.

Vi holder til i SeminarieHuset, Simon Hansens Vej 1, indgang D, 6760 Ribe,
og kommer gerne ud og viser danseglæde til forskellige arrangementer

Hjemmeside: https://komogdansdanmark.dk/ribe/

Sangeren & Pianisten

Katedralskolen, Den Gamle Morgensangsal
Kl.19.00-19.30
Kl.20.00-20.30
Kl.21.00-21.30

Sangeren og Pianisten bringer os rundt i verden med sang, spil og fortælling – Kulturnattens Stadsmusikanter tager os – ud over til Irland og Skotland – også til Amerika med Western og Country sange og hjem til Danmark igen.

Oversigtskort, Seminariehuset og Ribe Katedralskole_09102024

Festivalhjørnet

Kannikegården
Kl.19.15-21.30

Ribe har en lang tradition for fest og festivaler.

I Kanikkegården kan du møde frivillige blandt nogle af de foreninger, der er med til at skabe fest i byen. Kom og få en snak med folk bag Ribe Metalfestival, Jul i Ribe, Vinfestivalen, Royal Run og Ribes Kulturnat.

Vi håber også at se frivillige fra Termansens, Tulipanfesten, Jazzfestivalen, og Rued Langgaard Festival. Alle er velkomne.

Ribe Klodsen

Ribehallen, Danhostel
Kl.11.00-18.00

Salg af Lysposer i Turistindgangen
Kl.15.00-18.00

Ribe-Klodsen, den lokale klub af voksne LEGO entusiaster, gentager succesen fra sidste års Kulturnat og udvider med fire gange så stort et udstillingsareal.

Fra kl. 11:00 til kl. 18:00 kan børn og voksne nyde og beundre medlemmernes samlinger, der spænder vidt fra egne kreationer til et bredt udsnit af færdigbyggede LEGO sæt.

Der vil også være mulighed for at bygge et lille LEGO sæt, ligesom der vil være mulighed for at købe Ribe-Klodsen unikke rose designet af et af klubbens medlemmer.

Lysceremoni, Stafet for Livet

Ribe Domkirke
Kl.20.00-20.30

Salg af Lysposer i Turistindgangen
Kl.15.00-18.00

I Ribe Domkirke har du mulighed for at deltage i Stafet for Livet Ribe’s Lysceremoni. Køb en lyspose i turistindgangen mellem kl.15.00-18.00, og dediker en hilsen til dem der kæmper mod kræften.

Kl.20.00 kan lysceremonien opleves med sang og musik ved Silje og Rikke samt tale ved Borgmester, Jesper Frost Rasmussen.

Ribe Kunstmuseum

Ribe Kunstmuseum
Kl.16.30-21.00

Temaomvisning: Kl.16.30, 17.30 og 18.30
Omvisning, “Genskabt”: Kl.20.00

”Ribe Kunstmuseum har åbent 16.30-21 på kulturnatten, hvor du kan hoppe med på en temaomvisning om familien i billedkunsten.

Ribe Kunstmuseum fejrer Kulturnatten med sjove aktiviteter for store og små.
Værkstedet er åbent, hvor du kan arbejde med snore og garn.
Skab dit eget værk på de små væve og få det med hjem.
Skattejagt i samlingen og andre spændende overraskelser.

Oplev Kunstmuseets Særudstillingen Genskabt ved Louise Hindsgavl, der handler om familien Giörtz, der boede i huset, før det blev et kunstmuseum.” Heraf et 20 meter langt væveværk skabt i af frivillige. Louise Hindsgavl har omvisning i sin udstilling kl.20.00.

Korsang

Sct. Catharinæ Kirke
Kl.19.00-21.00

Ribe Katedralskole, 
Den Gamle Morgensangsal
Kl.19.35-19.55
Kl.20.35-20.55

Ribe Drengekor og Ribe Ungdomskor giver i dagens anledning koncert sammen. Det gør de skiftevis med Frederiksberg Ungdomskor & Ribe Mandskor i Sct. Catharinæ Kirke. Frederiksberg Ungdomskor medvirker ligeledes til Højmessen i Ribe Domkirke kl.10.00-11.00.

Ribekoret giver to koncerter a tyve minutter i Den Gamle Morgensangsal på Ribe Katedralskole på skift med Sangeren & Pianistens optræden.

Høst Krea for Børn

Kulturforeningen Quedens, Familieafdeling
Kl.16.00-19.00

Kom til Kreativt Værksted med Efterårstema i Hergberget og Renæssancestuen på Café Quedens Gaard, hvor der laves værker med kastanjer, blade, kogler og andre efterårsfund. Kreativitet for hele familien.

Besøg også De blå spejdere, der laver bål, varm kakao og bager æbler i gården bag Quedens.

Ripen Kamparena

Sct. Catharinæ Kirke,
Plænen bag Kirken
Kl.15.00-18.00

Har du en helt i dig, som bare gerne vil ud?
Kom forbi på plænen bag Sct. Catharinæ Kirke, hvor du kan prøve kræfter i Ripen Liverollespil’s Arena og høre mere om, hvad den lokale rollespilsforening laver.
Vi har både fantasy, magisk skole, åbne hytte, samt et åbent og velkomment fællesskab.

Besøg også gerne vores hjemmeside:
https://ripen.dk/

Stilhedens Hav Afslutningskoncert

Domkirken
Kl.22.00-22.45

Tak til alle for dette års Kulturnat.

Duoen Stilhedens hav med Jakob Elvstrøm på saxofon og Niels Ulbrandt på synthesizer, spiller meditativ og smuk lytte-jazz, der lukker hverdagens larm og travlhed ude.
Med venlig hilsen til 1980’ernes synthesizer baserede jazz spillet af bla. trompetisten Palle Mikkelborg og den norske saxofonist Jan Garbarek.
Musik velegnet til lounge, museumskoncert, kirkekoncert, stille aftenkoncert, en anderledes jazzkoncert, meditation, udendørs yoga m.m.
Stilhedens Hav har taget navn efter det største krater på månen “Mare Tranquillitatis”, hvor Apollo 11 d. 20. juli 1969 for første gang i verdenshistorien lavede en bemandet månelanding.
Dette tema føres videre i duoens valg af musik, med et måne-tema spilles egne kompositioner og musik af bl.a. Neil Young, David Bowie, R.E.M., funky vocoder sang udgaver (inspireret af Laurie Anderson) af “Fly me to the Moon”, samt danske klassikere som den smukke salme “Sig Månen langsomt hæver” og “Tænk hvis jeg sad på Månen”.

Se en video her: https://youtu.be/Z0696j_PYW8?feature=shared

Kwella/Sejthen Duo

Termansens, Sønderportsgade 17
Kl.19.30-20.00
Kl.20.30-21.00
Kl.21.15-21.45

De to musikere i denne duo har været fremtrædende på den danske jazzscene i årtier, og ud af de sammenlagt mange års erfaring opstår et intenst sammenspil og et nærværende udtryk… De elsker, groove, swing og nerve, og samtidig vægtes sammenspillet, interaktionen og det uforudsigelige højt. Répertoiret vil være en blanding af råswingende jazzstandards, funky grooves og egne numre.

Thomas Sejthen spiller bl.a med Uffe Steens trio, og hans album This Is Our Year fra 2023 har fået 2,5 millioner afspilninger på Spotify.

Kwella har spillet med internationale stjerner som Eliane Elias, Randy Brecker, Curtis Steigers og Marc Johnson og om hans seneste album GuitarRama Jazzical fra 2023 har anmelderne bl.a skrevet:Kwella er en yderst erfaren og dreven guitarist, der har et stærkt teknisk grundlag at stå på, og derfor har han roen og overskuddet til at balancere perfekt mellem teknik, indlevelse og nærvær”

JENS CHRISTIAN KWELLA : Guitar
THOMAS SEJTHEN : Bas

Der er et begrænset antal siddepladser på Termansens – Max 50.
Du kan sikre dig en plads ved at bokke din gratis billet her:
https://www.place2book.com/da/sw2/sales/kbjtqtoy92
Ellers først til mølle.

https://www.kwella.dk/

Sun Brothers

Gågaden
Kl.19.00-21.30

I tilfælde af regn i en pavillion på Torvet

Sun Brothers leverer Ægte Go Swingende Rock N’ Roll.
Gå efter lyden og det smittende humør, når Kristian Bast (trommeslager), Flemming Koch (bas) & Jacob Pedersen (sang og guitar) giver den gas endnu engang i gågaden og på Torvet.

I tilfælde af regn kan The Sunbrothers findes i en pavillion på Torvet uden for Streetfood-teltet.

Åbent Hus i Drakomir

Drakomir, Rosen Allé 3
Kl.18.00-20.00

Børn og forældre – Alle er velkomne.

Drakomir åbner dørene. Kom og vær med til teaterlege, sminkning, lys og lyd eller prøv nogle af vores mange kostumer fra tidligere forestillinger. Hør også hvordan man kan blive medlem eller hjælpe med lys, lyd eller instruktion.
Find ud af hvor og hvornår man kan se vores spændende forestillinger.”

"De lange grå tænder"

Porsborg
Kl.19.15-19.30
Kl. 20.00-20.15

Målrettet børn fra 6 år og op og deres forældre.

Peter Brun har en lang karriere bag sig som Børnebibliotekar på Ribe Bibliotek, hvor han gladeligt og hjælpsomt har taget imod byens børn. I dag er han pensionist, men bestemt ikke inaktiv. Peter er aktiv skuespiller i DRAKOMIR og deltager i RAMS, Folkekirkens Skoletjeneste i Ribe Stift.

Til Ribes Kulturnat fortæller han eventyr om ulve, røvere, en pistol og en sej mormor for børn fra 6 år og deres forældre. Det sker umiddelbart efter den officielle åbning i Porsborg’s smukke lokaler.

Mellem Venner - En aften med sange og refleksioner

Quedens Café
Kl.19.00-21.00

Velklingende toner og ord til eftertanke ved 2 livserfarne herrer årgang ’51, som har kendt hinanden i en menneskealder, og nu deler ud af både spilleglæde og livsvisdom.

Medvirkende

Nils Thorlund (vokal, guitar). Sanger, sangskriver, musiker fra Fanø.  Var med til at danne folkemusikgruppen Sand På Gulvet i 1974 og medvirkede i hele dens 10-årige levetid. Siden har han bidraget i grupperne Almanak, Fanny og Quartæt, flere duo-konstellationer, foruden alt det løse gennem årene.

Jesper Henning Pedersen (vokal, mandolin, guitar) tidligere programmedarbejder i Danmarks Radio og siden mediekonsulent i Folkekirken. Nu bosiddende i Sønderborg. Har gennem årene spillet amerikansk i Danabluegrass Band og siden i Bluegrass Boulevard. Desuden medvirket i den danske gruppe Baldrian.

Arr. Kulturforeningen Quedens

1001 nats eventyr - Den ultimative fortælling i fortællingen

Kannikegården, Processionsgangen
Kl.19.15-19.40
Kl. 20.10-20.35

PhD i arabisk filosofi Clara Marie Westergaard fortæller om:

Tusind og en nat er den ultimative fortælling i fortællingen, og den evige cliffhangers kunst. Det enorme sammensatte værk af folkeeventyr har samtidig været, og er til stadighed i nogen grad, stor inspiration for vesten og Europas forestilling om den arabiske og muslimske verden.

Kom og hør om de arabiske fortællinger fra et mellemøstligt og europæisk perspektiv. 

Vi vil gerne bidrage til, at kulturen lever hele året, og bestræber os på at lave et par events udenfor selve kulturnatten. Musikalske Strikkefortællinger var det første afholdt i april måned 2024 ...

Musikalske Strikkefortællinger

Hotel Ribe, Torsdag d.4./4. 2024
kl.19.00-21.00,
Dørene åbner kl. 18.30

”Bær dine fejl”

Kom og få en helt unik oplevelse. Tag dit strikketøj med og strik i takt med Albert Reinoldt’s musikalske strikkefortællinger, når han igennem strikke- og musikfilosofier vil tale om kunsten at elske sig selv. For Albert er der ikke langt fra strik til musik – der er mange elementer, der går igen de to fag imellem. Hvordan strikker man jazz og hvordan lytter man til en trøje?

Forvent en underholdende og inspirerende oplevelse, når Albert med en humoristisk tilgang vil fortælle røverhistorier om at strikke på danseklubberne i Cuba, og ikke mindst spille flotte melodier på sin kontrabas.

Vi glæder os til at se jer til denne aften arrangeret at Ribes Kulturnat i samarbejde med Ribe Garn & Broderi samt Hotel Ribe.

Strikker du ikke er du stadig velkommen. Medbring gerne anden slags håndarbejde eller bare kom for at lytte.

ANTAL PLADSER, 90 STK. 

Fakta om Albert

Albert Reinholdt er født i 1994 og har trods sin unge alder allerede opnået at spille med store navne som trommeslageren Ed Thigpen, saxofonisten Bob Mintzer og bassisten Hugo Rasmussen. I oktober 2018 modtog Albert prisen Årets Nordjyske Jazznavn ved 20-års jubilæet for Tversted JazzyDays, som Albert har deltaget, og spillet til nærmest i samtlige 20 år. Spørger du ham, er denne festival hans hjem og vugge.

Albert har boet og studeret på Cuba, været på tur og indspillet i flere dele af verden, herunder Brasilien, Italien, Spanien, de baltiske lande og selvfølgelig Danmark rundt.
Han har været ind og ud af Konservatoriet et par gange, læst Humaniora på RUC og levet som selvstændig musiker fra en alder af blot 21 år.

Ved siden af og oveni musikken er Albert en habil strikker og strikkedesigner, og de to ting hænger for ham uløseligt sammen. Dette er blevet til kunstarten Kontrastrik og virksomheden ved samme navn, som vi nu har muligheden for at stifte nærmere bekendtskab med her i Ribe. Følg også Kontrastrik på Instagram og Facebook. Her er der både mulighed for at lytte til musikken og se de smukke designs.

De Skete i 2023 ...

Eller læs mere om de enkelte programpunkter nedenfor ...

Eftermiddagstalk – Pitch, Debat & Livestream

Termansens, Kl.15.30-17.00

Ribes Kulturnat tager den grønne debat op. Termansens hyggelige lokaler vil søndag eftermiddag kl.15.00 danne ramme for en lokal Eftermiddagsstalk, hvor store spørgsmål om bl.a. CO2, atomkraft og vindmøller tages op. Vi er utrolig stolte af at kunne præsentere et super stærkt debatpanel bestående af:

  1. Jørgen Ahlquist, Politiker.
  2. Ole Videbæk, Kunstner.
  3. Jørgen Baungaard Hansen, Biolog.
  4. Claus Kokholm, Finansiel Ekspert.
  5. Kirsten Andersen, Teolog.

Disse 5 lokale mennesker med hver deres baggrund modtager 5 spørgsmål, som de har i alt 5 minutter til at pitche på – 1 minut til hvert spørgsmål. De har forberedt sig på hjemmefra. Hasse Jørgensen står bag de 5 spørgsmål og vil være debattens moderator, imens Peter Holm Lindgaard byder velkommen og varmer publikum op til at tage del i debatten og gøre den lokal og nærværende.

Termansens lokaler har plads til et begrænset antal publikum (50 personer).

FØRST TIL MØLLE!

Men tøv ikke, hvis du ikke når at få en plads. Hele seancen bliver Live streamet, og det er derfor muligt at følge med hjemme fra stuerne eller efterfølgende finde optagelsen på Ribe Kulturnats hjemmeside.

Coco Zhao

Termansens, kl.19.30-20.00, Kl.20.15-20.45 & Kl.21.00-21.30 

Coco Zhao er en internationalt anerkendt jazzsanger fra Shanghai, Kina, som har turneret i hele verden og optrådt på store Jazzfestivaler og jazzklubber; Feks Blue note Shanghai, Beijing Jazzfestival, JZ festival, Cph Jazzfestival, m.fl.

Coco Zhao har et godt samarbejde med de to danske jazzprofiler Martin Schack (hammond B3) og Janus Templeton (trommer), som er opstået gennem årelangt samarbejde med turnéer i Kina/ Danmark. 

I efteråret 2023 rejser bandet på efterårsturné i Danmark og der er indtil videre lavet aftaler med flere spillesteder i hele landet. Turneen følges op med en turne i Kina i efteråret 2024. 

BEGRÆNSET PLADS – FØRST TIL MØLLE!

Strygfri

Café Quedens Gård, kl.19.00-21.30 (med pauser)

Et folkrock band, der spiller sønderjyske, splatterviser og samler op fra den musik, de selv kan li ́ – og finde ud af at spille. Musikken kan have politiske over- og undertoner og lyde smukt, som englesang og ind imellem som Veflinge transformatorstation ved juletid. Det er et band fra før verden gik af lave. Dengang det var vigtig at synge sange, som handlede om noget. – Noget af det, som kunne være livet om at gøre! Af egne numre kan nævnes: Æ hund uden bagbien, Karlekammer tango, Hun er dø no, Vi kjør mow. 

Deres første CD er for længst udsolgt, men den næste er på gaden – HOLD VE DO. 

Tjek YouTube og andre streaming-tjenester. Her kan deres nyeste numre fra CD ´en hentes.

Om sig selv og deres skavanker, siger bandet: let til luft i maven, nattepisning, tunnelsyn, gigt i spillefingeren, overdreven selvindsigt, periodisk latter- og grådlabil.

Krav til spillestedet: Forstærket lumenbehov. Opskruede monitorer. God udluftning

ÆT/ER

Ribe Domkirke, kl.22.00-22.45

Kom og oplev trompetisten Jesper Riis og guitaristen Mads Riis under de imponerende buer i Ribe Domkirke. Far/søn-duoen spiller et program bestående af danske folkemelodier, originale kompositioner, nordisk inspireret jazz og brasilianske rytmer. På repertoiret er blandt andet ”Jeg er havren” og ”Dronning Dagmar”. Musikken spænder fra det svævende og drømmende til det mere rytmisk legende.

Mads er halvvejs i en 4-årig uddannelse på Jazz Institut Berlin. I dette efterår har han taget orlov for at arbejde med elektronisk musik på Engelsholm Højskole. Mads er en alsidig guitarist og komponist, der bevæger sig ubesværet rundt i mange forskellige stilarter.

Jesper har igennem de sidste 35 år turneret og indspillet med en lang række etablerede navne på den danske og internationale musikscene. Hans farverige, temperamentsfulde trompetspil har gjort ham til en meget eftertragtet musiker. Desuden er han meget benyttet arrangør for en bred skare af landets store ensembler. Jesper har gennem de sidste år også jævnligt gæstet Termansen’s og Ribe Jazzfestival.

Ribe Domkirkes fantastiske akustik vil forstærke hver tone og lade musikken ånde og omslutte dig. Duoens optræden er et vidnesbyrd om musikkens kraft til at bygge bro mellem genrer og kulturer.

Jacob A Riis

Jacob A Riis Museum, kl.19.00-21.30

Jacob A Riis var selv på jagt efter guld og grønne skove, da han i slutningen af 1800’tallet rejste til Amerika. På sin jagt hjalp han de fattige immigranter som journalist og aktivist – blandt andet med ønsket om, at alle skulle have adgang til ren luft og grønne områder. Kom på Jacob A Riis Museet som har aftenåbent og tag på billedjagt og lav gnubbebilleder.

 

Læs mere om Jacob A Riis Musset her: https://jacobariismuseum.dk/

Permakultur-natten

Grønnegården – Toldbodens Gård, kl.19.00-21.30

Mere biodiversitet i haven. Bæredygtig og regenerativ fødevareproduktion. Samspil mellem kultur og natur. Permakultur er en holistisk tilgang til måden vi skaber liv og mad på, der tager udgangspunkt i naturens kredsløb og lader dem udvikle sig over tid. Kom forbi og få smagsprøver, en god snak og inspiration til mere liv og mad i haven. Vi skab guld i grønne skove.

Præsentation:

Mit navn er Danutha Ehlers og jeg er stifter og ejer af Folkets Have. Folkets Have er blevet skabt af min frustration over, at vi har distanceret os fra vores mad og at vi ofte handler på baggrund af pris og ikke viden eller sundhed. Folkets Have er et lille mikrolandbrug, hvor jeg har mange forskellige planter, træer og buske med fokus på biodiversitet og spiselighed for både mennesker og dyr. Mit landbrug dyrkes efter permakulturens etikker – Omsorg for mennesker, omsorg for jorden og lige fordeling af ressourcerne. Derudover fungerer jeg som underviser i plantebaseret mad og er aktuel med onlinekurset ”4 supersimple sund retter til familien, der ønsker mindre madstress og mere hjælp til den kødfrie dag”.

Jeg hedder Christian Lykou og er uddannet permakulturdesigner og lærer. Jeg arbejder både i min egen have og professionelt ud fra permakulturens etikker; omsorg for jorden, omsorg for mennesket og fairfordeling af jordens ressourcer. Det handler om at kabe trivsel for både kloden og mennesker blandt andet ved at arbejde med naturen og naturens kredsløb. I ”Skovhaven Lourup” på Gørding Skole skaber vi både fødevarer og danner mennesker i vores skovhaveprojekt, samt etablerer en have til gavn for både biodiversiteten og klimaet. Vi skaber på mange områder ”Guld i grønne skove”.

KLIMARÅDET –rollespil om guld og grønne skove

Det Gamle Rådhus, kl.19.00-21.30

Hvordan ville du løse klimakrisen, hvis du sad på magten? Ripen Liverollespil laver dilemmarollespil i Det Gamle Rådhus, hvor du kan være klimapolitiker for en stund – og gennem indlevelse og leg udfolde klimakrisen fra nye vinkler. Der er intet krav om kostume eller erfaring med rollespil.

 

Læs mere om Ripen Liverollespil her: https://ripen.dk/

Drakomir

Gågaden – Quedens Café, kl.19.00-21.30

Bliv overrasket når skuespillere fra Teatret Drakomir dukker op i gågaden foran Queedens Gård, hvor de med sang og spil vil belyse et meget vigtigt budskab. Dette kan forventes at ske hele 3 gange, så tvivl ikke hvis du ikke fanger dem første gang. 

Læs mere om Teatret Drakomir her: https://drakomir.dk/

Kunstinstallation ved Anita Falbe Cleyton & Irene Pinborg

Sct. Catharinæ Kirke, kl.19.00-21.30

Igen i år, har Anita Falbe Cleyton, sammen med Irene Pindborg, lavet en Æstetisk og tankevækkende installation på kirkegulvet i Skt. Catharinæ kirke. Med udgangspunkt i emnet “Guld eller grønne skove” pirrer de til debatten om vindmøllekraft og dens påvirkning af vores naturoplevelse. Med inspiration fra en ingeniør der laver vindmølle-træer, der ligner træer, vil de på deres egen måde kaste lys på emnet. Publikum får mulighed for at interagere med værket ved at skrive små håndskrevne tekster på grønne papirblade om håb; bekymring, visioner og ønsker for fremtiden. Disse monteres løbende på træet, og bliver dermed en del af værket.

Skraldesamba - vil du være med?

Forberedelser: Ansgarskoles sløjdlokale, Kl.15.00-17.30
Optog, ”Det kilder”: Fra Lasbo til Torvet, Kl.18.15-19.00

Igen i år har vi aktiviteter på kulturnatten allerede fra kl.15.00.

Under ledelse af Poul Kristensen er der workshop, hvor man forbereder åbningen af Kulturnatten med et optog. Et Samba-Skralde-Optog for alle børn og barnlige sjæle – også voksne.

Mødetid kl.15.00: Sløjdlokalet på Ansgar Skolen, indgang Simon Hansens Vej
Påklædning: Glade farver, karneval og guld eller grønne skove

Når instrumenterne er på plads øver vi karneval sang og optog.

Inden afgang mod lasbo, hvorfra optoget starter, vil der være tid til et stykke pizza og et glas saft, som Kulturnatten står for. Det sker i tidsrummet Kl.17.30-18.15.

Vi mødes med andre deltagere til optoget undervejs og går fra Lasbo (Nederdammen 40) kl.18.15 med højt humør og rytme i kroppen mod Torvet, hvor den officielle åbning med lys på Borgertårnet sættes i gang kl.19.00.

Vi glæder os til at se jer og have jer med i optoget.

Det sker på Ribe Katedralskole

Salen, Morgenssangssalen, Lærerværelset, Kunstlokalet & Biologi, Kl.19.00-21.30

Vi har i år samlet en del aktiviteter på Ribe Katedralskole.
 
I salen giver Big Band Ribe 4 kortere koncerter og Morten Svendsen sælger kaffen til dig fra sin kaffeknallert.
 
I det ene biologilokale dykkes der ned i tidens udfordringer med biodiversitet, plastik og opvarmning af kloden, og i det andet fortæller Bodil Fosgaard om Skodbevægelsen.
 
Lærerværelset vil emme af tøj og kreativitet, når Another Closet holder tøjbyttemarked (medbring op til 10 stk. tøj og tag tre stykker med hjem), Vadehavstasken giver dig mulighed for at sy en lille pung af gamle vaders, og hos Broderibe kan du pynte og lappe gamle klæder – eller måske den pung du lige har syet eller et stykke tøj du har byttet dig til.
 
I den gamle morgenssangsal giver Sangeren & Pianisten tre små koncerter på skift med koret Sing n’ Swing, som giver to korte koncerter.
 
Sidst, men ikke mindst kan du prøve kræfter med din indre kunstner og male din egen Jorn med Biblioteket i kunstlokalet.
 
Læs mere detaljeret om de enkelte ting herunder.

Another Closet

Ribe Katedralskole, Lærerværelset Kl.19.00-21.30

Another Closet holder tøjbyttemarked på Ribe Katedralskole

Kom og byt det tøj, du alligevel ikke bruger, til noget ”nyt”. Medbring max 10 stykker lækkert tøj og tag tre andre med hjem.

Hvis du gerne vil være fri for at slæbe rundt på tøjet på selve kulturnatten, har du mulighed for at aflevere det allerede torsdag d.12. okt. eller fredag d.13. oktober mellem kl. 16.00 og 18.00. på adressen; Grønnegade 1. Når du afleverer tøjet modtager du 3 stk. tøjbilletter, som du kan shoppe for til selve kulturnatten.

Mød også Tine Werborg, Founder af Another Closet og medlemmer fra garderoben i Ribe. Se tøjet og hør om konceptet, salonerne og det gode budskab.

Læs mere her: https://www.anothercloset.dk/

Re-Fashion

Ribe Katedralskole, Lærerværelset, Kl. 19.00-21.30

ReFashion – sy din egen pung af gamle vaders.

Bryd med “brug og smid ud” tankegangen og tænk i stedet bæredygtighed og genbrug ind.

@Vadehavstasken har klippet, fundet knapper, perler, nål og tråd frem, så du kan sætte dit eget personlige præg på din helt egen recyclede og bæredygtige pung.

Kom og slip kreativiteten løs med håndarbejde og design – hyg dig med nål og tråd – ro og fordybelse.

Broderibe

Ribe Katedralskole, Lærerværelset, Kl. 19.00-21.30

BrodeRibe sidder i Kulturnatten og pimper tøj med lækkert broderi på Katedralskolen – Små huller og grimme pletter får helt nyt liv med kulørte broderier og en sjat tålmodighed…

Medbring ting til reparation…evt.  broderigarn + broderiramme. 

 

Biblioteket

Ribe Katedralskole – Kunstlokalet, kl.19.00-21.30

Asger Jorn malede i 1959 en ælling på et kitschet og værdiløst billede – det blev guld værd!

Nu har du muligheden for at lave din helt egen Asger Jorn sammen med Ribe Bibliotek for vi har en masse kitschede billeder i forskellige størrelser, maling og pensler – du har talentet! Så kom og mal guld eller måske bare en grøn skov?

Billederne udstilles i Seminariehusets glasgang, mens de tørrer og kan hentes på biblioteket fra uge 42.

Sangeren & Pianisten

Ribe Katedralskole – Den Gamle morgenssangssal, kl.19.45-20.05, Kl.20.15-20.35 & Kl.21.15.21.35

Vi synger og spiller et blandet program, ift. Ribes Kulturnat. Højskolesang, danske, svenske og engelske sange.

Der er Elvis sange, en gospel sang, Børn Afzelius og Michael Wiehe sange.

Vi synger Roger Whittaker og Charles Aznavour sange.

Vi synger og spiller tre forskellige sæt.

Sing n' Swing

Ribe Katedralskole kl.19.15-19.35 & kl.20.45-21.05

Det rytmiske kor fra Skærbæk, “Sing’n Swing”, består af ca. 50 korsangere, som kan lide at synge rytmisk musik, og som bruger en del af deres fritid på at mødes om denne interesse.

Gennem årene har koret holdt en række koncerter og optrædener i kirker, på efterskoler, på gader og stræder, til jubilæer og foreningsarrangementer, på plejehjem og i andre sammenhænge.

“Sing’n Swing” kommer til kulturnatten og glæder med rytmisk kormusik. De nyder at synge sammen og ser også altid frem til at synge for et publikum.

GAIA

Borgertårnet Kl. 15.00-19.00

Ribe Katedralskoles klimagruppe, Gaia, har lavet en happening for at sætte fokus på vores overforbrug og tekstilindustriens overproduktion af tøj.

677 tons usolgt tøj destrueres hvert år i Danmark – og oveni det kommer det, vi køber, men aldrig bruger: T-shirten bagerst i skabet.

Dén har eleverne på Ribe Katedralskole fundet frem og syet sammen med alle de andres og hængt på tørresnoren fra Borgertårnet som en markering af problemet.

Ribe Amatørmalere

Seminariehuset Ribe, 1. sal, bygningen efter biblioteket kl. 15-18

POP UP kunst Kultur og Fritidsforeningen SeminarieHuset Ribe – Simon

Hansens Vej 1 E. (1 sal) – Bygningen efter biblioteket.

Ribe Amatørmalere udstiller på Kulturhusets gang og i foreningens

lokaler.

Udstillingen er åbent kl. 15.00-18.00.

Kom og se malerierne inspireret af naturen og bese Foreningens lokaler.

Der bydes på en kop kaffe.

Korsang og fortællinger

Kannikegården, kl.19.15-21.30

I Kanninegården sker hele tre ting på kulturnatten.

Ribekoret, under ledelse af Cathrine Støvring Preussler, synger i det smukke ruinrum og i fællesrummet beretter Kirsten Tygesen om Ribeegnens ældste
skov, Farrisskoven.
I processionsgangen fortæller Morten Søvsø om Ribe- og omegnens skatte, der siden 1800-tallet er fundet en ganske stor mængde af i både guld og sølv. Nogle er ofret til guderne og andre ser ud til at være gravet ned i ufredstider. Kom og hør den spændende historie om de forskellige skattefund, se de smukke genstande og hør om baggrunden for, at de i sin tid blev lagt i jorden og hvordan de igen blev fundet.

Kirsten og Morten fortæller på samme tidpunkter, så det er muligt at gå fra den ene til den anden i pausen og høre koret i mellem beretningerne.

Det Danske Pigekor

Ribe Domkirke, kl.16.30-17.30

Det Danske Pigekor under ledelse af Clara Smedegaard

Det Danske Pigekor er forankret i et visionært og enestående korsamarbejde mellem Gentofte, Jægersborg og Ordrup kirker. Koret har under chefdirigent Pia Boysens ledelse været i en rivende udvikling og tæller i dag ca. 220 børn og unge i alderen 6-22 år. Koret er opdelt efter alder i Det Danske Spire/Børne/Junior og Pigekor. Pigekoret, der gæster Ribe Domkirke, medvirker foruden ved korets egne koncerter ved gudstjenester i de tre kirker, men synger også jævnligt i større københavnske kirker som Holmens, Trinitatis og Christians Kirke. Desuden er Det Danske Pigekor jævnligt på besøg i f.eks. Roskilde og Ribe Domkirker og på andre koncertsteder i både Danmark og udlandet.